Vitamina D Deficienta
Vitamina D este cunoscuta drept „vitamina soarelui", deoarece este produsa in timpul expunerii la razele soarelui, insa se regaseste in mod natural si in anumite alimente, fiind benefica pentru mentinerea sanatatii oaselor.
In cele ce urmeaza, vom afla care sunt toate beneficiile vitaminei D, care sunt cauzele carentei de vitamina D si cum se manifesta aceasta, cum se administreaza, cand apare excesul de vitamina D si care sunt principalele surse de vitamina D.
- Vitamina D: ce este
- Tipuri de vitamina D
- Beneficiile vitaminei D pentru sanatate
- Semne ale carentei de vitamina D
- Boli asociate cu deficienta de vitamina D
- Cauzele carentei de vitamina D
- Excesul de vitamina D
- Necesarul de vitamina D
- Surse de vitamina D
Vitamina D: ce este
Vitamina D este o vitamina liposolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in grasimi si poate fi stocata in organism timp indelungat. Aceasta se regaseste in mod natural in unele plante si alimente si poate fi sintetizata de organism in urma expunerii la razele solare. De asemenea, vitamina D poate fi regasita si sub forma de suplimente alimentare.
Vitamina D este stabila la caldura, sensibila la lumina si oxidanti, fiind necesara in procesul de dezvoltare osoasa.
Totusi, expunerea la soare nu ofera intotdeauna doza necesara de vitamina D, motiv pentru care este necesar sa obtinem aport suplimentar, prin utilizarea suplimentelor alimentare, spre exemplu, sau prin introducerea alimentelor care contin vitamina D.
Pentru a deveni activa, vitamina D sufera doua transformari in organism. Initial, aceasta este convertita in calcidiol, la nivelul ficatului. Ulterior, este convertita in calcitriol la nivelul rinichilor, aceasta fiind forma activa a vitaminei D. Calcitriolul interactioneaza cu receptorii vitaminei D, care se regasesc in aproape toate celulele din organism, favorizand o mai buna absorbtie a calciului si fosforului, dar si la mentinerea unui sistem imunitar puternic1.
Tipuri de vitamina D
Vitamina D reprezinta o familie de nutrienti care impartasesc anumite similaritati in ceea ce priveste structura chimica. Astfel, exista mai multe tipuri de vitamina D, de la D1 la D5 si D12. Totusi, dintre toate aceste tipuri, doar doua sunt esentiale pentru a mentine sanatatea organismului si se regasesc frecvent in alimentatie:
- Vitamina D2 (ergocalciferol) - se regaseste in anumite plante, ciuperci si drojdie;
- Vitamina D3 (colecalciferol) - se regaseste in anumite alimente de origine animala, precum pestele gras sau galbenusul de ou.
Mai exact, vitamina D3 se regaseste doar in alimente de origine animala si poate fi produsa in timpul expunerii la soare, in timp ce vitamina D2 provine din plante si alimente fortificate.
In timpul expunerii la soare, razele ultraviolete declanseaza formarea de vitamina D3 din compusul 7-dehidrocolesterol, care se regaseste la nivelul pielii2. Un proces similar are loc in cazul plantelor si ciupercilor, unde razele UV duc la formarea de vitamina D2 din ergosterol, un compus care se regaseste in plante3.
Ambele tipuri sunt absorbite eficient in fluxul sanguin, cu toate ca sunt metabolizate diferit de catre ficat. Acestea se activeaza in organism la nivelul ficatului, unde sunt transformate in intr-un compus numit calcifediol. Nivelul de calcifediol din sange reflecta, apoi, capacitatea organismului de a stoca vitamina D. Potrivit studiilor, vitamina D3 este de doua ori mai eficienta la cresterea nivelului de vitamina D din sange, comparativ cu vitamina D24. De asemenea, unele studii au evidentiat faptul ca suplimentele pe baza de vitamina D2 sunt mai sensibile la umiditate si la fluctuatiile de temperatura5.
Citeste si Vitaminele: care sunt principalele tipuri, ce beneficii au, surse de vitamine si doze recomandate
Beneficiile vitaminei D pentru sanatate
Vitamina D are numeroase beneficii pentru organism, de la mentinerea sanatatii sistemului osos si a unui sistem imunitar puternic pana la suportul oferit in reglarea nivelului de insulina sau sustinerea sanatatii cardiovasculare. In cele ce urmeaza, vom afla mai multe detalii despre beneficiile vitaminei D si rolul sau in organism.
Vitamina D pentru sistemul osos
Vitamina D contribuie la reglarea nivelului de calciu si la mentinerea unui nivel optim de fosfor in sange. Acesti factori sunt esentiali pentru sustinerea sanatatii sistemului osos. Vitamina D este, astfel, necesara pentru a ajuta intestinele sa stimuleze si sa absoarba calciul care ar putea fi eliminat din organism de catre rinichi.
La adulti, deficienta de vitamina D se poate manifesta sub forma osteomalaciei sau inmuierea oaselor. Osteomalacia duce la scaderea densitatii osoase si la slabiciunea musculara.
Studiile au evidentiat faptul ca aportul ridicat de vitamina D poate contribui la scaderea riscului de aparitie a osteoporozei si a fracturilor osoase in cazul persoanelor in varsta si al femeilor aflate la menopauza6.
Vitamina D pentru imunitate
Vitamina D poate sustine sanatatea sistemului imunitar. Un studiu a evidentiat faptul ca vitamina D contribuie la protejarea organismului impotriva gripei7.
Vitamina D in diabet
Vitamina D poate contribui la protejarea organismului impotriva diabetului de tip 1. Un studiu efectuat in randul copiilor, in primul an de viata, a evidentiat faptul ca o doza zilnica de 2.000 IU de vitamina D poate reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 1 cu 78%8.
Vitamina D in depresie
Vitamina D are un rol important in formarea si dezvoltarea creierului si contribuie la buna functionare a sistemul nervos. Mai mult decat atat, studiile au evidentiat faptul ca vitamina D poate contribui la reducerea manifestarilor asociate depresiei9.
Citeste si Depresia: Cauze, simptome, tratament si prevenire
Vitamina D in sarcina
Un studiu recent a asociat deficienta de vitamina D cu un risc crescut de aparitie a preeclampsiei si de nastere prematura in randul femeilor insarcinate10. De asemenea, un nivel scazut de vitamina D poate contribui la aparitia diabetului gestational si a vaginozei bacteriene.
Asadar, femeile insarcinate au nevoie de o doza optima de vitamina D. Aceasta contribuie la dezvoltarea sanatoasa a fatului.
Vitamina D pentru copii
Deoarece vitamina D contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos, aceasta este esentiala pentru copiii aflati in perioada de crestere. Lipsa vitaminei D poate produce rahitism in randul copiiilor, iar acest risc poate sa apara inca din timpul sarcinii.
In perioada alaptarii, cantitatea de vitamina D din laptele matern poate influenta sanatatea bebelusului, cu atat mai mult daca mama are o deficienta de vitamina D. In aceste situatii, este indicat ca deficitul sa fie echilibrat prin aport de suplimente.
Carenta de vitamina D in randul copiilor poate duce la eruptie dentara intarziata, scade rezistenta in fata infectiilor si poate intarzia dezvoltarea psiho-motorie.
Totodata, este important de mentionat ca deficienta de vitamina D la copii poate creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale11.
Totodata, un studiu a evidentiat impactul pe care il are vitamina D in privinta alergiei alimentare la oua. Astfel, copiii care incep sa manance oua dupa varsta de sase luni au un risc mai mare de dezvoltare a alergiilor alimentare, comparativ cu cei care mananca oua in jurul varstei de patru, pana la sase luni12.
Vitamina D pentru sportivi
Studiile au evidentiat faptul ca vitamina D ofera suport in cresterea performantei fizice atat la nivelul membrelor superioare, cat si la cel al membrelor inferioare13. Din acest motiv, sportivii pot consuma suplimente pe baza de vitamina D, pentru cresterea rezistentei la efort.
Semne ale carentei de vitamina D
Semnele carentei de vitamina D pot fi urmatoarele:
- Aparitia infectiilor si a bolilor in mod regulat;
- Stari de oboseala;
- Dureri osoase si de spate;
- Stare generala de rau;
- Vindecarea intarziata a ranilor;
- Caderea parului;
- Dureri musculare.
In cazul in care manifestarile asociate carentei de vitamina D nu sunt ameliorate la timp, creste riscul de aparitie a complicatiilor. Acestea pot fi boli cardiovasculare, autoimune sau neurologice, infectii sau complicatii in sarcina.
Boli asociate cu deficienta de vitamina D
De regula, persoanele in varsta au un risc mai mare de a se confrunta cu o carenta de vitamina D. De asemenea, persoanele care au mai multe afectiuni au un risc crescut de aparitie a carentei de vitamina D. Un studiu a evidentiat faptul ca 96% dintre persoanele care au avut infarct prezentau o carenta de vitamina D14.
De regula, bolile asociate deficientei de vitamina D pot fi osteoporoza, densitate minerala redusa si un risc crescut de aparitie a fracturilor osoase in randul persoanelor in varsta.
In plus, persoanele care au un nivel scazut de vitamina D au un risc ridicat de debut a bolilor cardiovasculare, diabet de tip 1 si 2, dementa sau boli autoimune, precum scleroza multipla.
Deficienta de vitamina D creste riscul osteomalaciei, inmuierea oaselor la adulti, dar si al osteoporozei, afectiune care duce la demineralizarea oaselor. La copii, deficienta de vitamina D poate duce la aparitia rahitismului.
Cauzele carentei de vitamina D
Deficienta de vitamina D poate sa apara din urmatoarele cauze:
- Pielea inchisa la culoare, ce reduce capacitatea de absorbtie a razelor UV si, implicit, pe cea de sintetizare a vitaminei D;
- Adoptarea unei alimentatii vegane, deoarece o mare parte din cantitatea de vitamina D este obtinuta prin consumul de alimente de origine animala, precum peste gras, lapte, galbenus sau ficat de vita;
- Expunerea redusa la soare, in special in cazul persoanelor care locuiesc in zonele nordice;
- Alaptarea, in special in cazul copiilor care au pielea inchisa la culoare sau nu sunt expusi la soare, caz in care poate fi necesara utilizarea unui supliment pe baza de vitamina D;
- Anumite alergii si afectiuni ale pielii care impiedica expunerea la soare;
- Inaintarea in varsta, care scade capacitatea de asimilare a vitaminei D.
Excesul de vitamina D
Toxicitatea vitaminei D, cunoscuta si sub denumirea de hipervitaminoza, este o afectiune rara, insa care poate pune in pericol sanatatea. Aceasta apare atunci cand vitamina D se acumuleaza in exces in organism.
De regula, excesul de vitamina D apare in urma utilizarii unor doze mari de suplimente, nu din cauza alimentatiei sau a expunerii la soare. Un exces de vitamina D poate favoriza calcifierea oaselor si acumularea calciului pe peretii vaselor de sange, dureri de cap insotite de varsaturi si ameteli si chiar aparitia pietrelor la rinichi sau a pancreatitei.
Citeste si Calculii renali: cauze, simptome, tratament
Necesarul de vitamina D
Dozele zilnice recomandate de vitamina D sunt urmatoarele15:
- Copii (0-12 luni): 400 IU (10 mcg);
- Copii (1-18 ani): 600 IU (15 mcg);
- Adulti (pana la varsta de 70 de ani): 600 IU (15 mcg);
- Adulti (peste varsta de 70 de ani): 800 IU (20 mcg);
- Femei insarcinate sau care alapteaza: 800 IU (20 mcg).
Limita maxima recomandata de vitamina D este de 4000 IU pe zi, cu toate ca excesul de vitamina D ramane scazut si in cazul a 10.000 IU pe zi, conform Institutului National de Sanatate din America.
Surse de vitamina D
Expunerea la soare este una dintre modalitatile prin care poate fi asigurata doza necesara de vitamina D. Alte surse de vitamina D sunt urmatoarele:
- Peste gras (somon, macrou, ton, sardine);
- Cod si ulei de ficat de cod;
- Galbenus;
- Portocale;
- Branza si iaurt;
- Ficat de vita;
- Ciuperci;
- Lapte, sucuri si cereale fortificate.
De exemplu, 15 ml de ulei de ficat de cod contin 1.360 IU (34 mcg), mai mult decat dublul dozei zilnice recomandate de vitamina D pentru adulti. In ceea ce priveste somonul, 85 de grame contin 447 IU (11 mcg) de vitamina D, in timp ce 85 de grame de ton contin 154 IU (4 mcg), iar 85 de grame de ficat de vita contin 42 IU (1 mcg) de vitamina D.
Asadar, vitamina D contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos si a celui imunitar, fiind esentiala pentru dezvoltarea copiilor, dar si pe perioada sarcinii. Pielea produce vitamina D in urma expunerii la soare, insa aceasta se regaseste si in anumite alimente sau suplimente alimentare. In acelasi timp, trebuie sa stim care sunt semnele care pot indica o carenta sau un exces de vitamina D. O doza optima de vitamina D poate contribui la mentinerea sanatatii organismului.
Bibliografie:
1.Vitamin D: The "sunshine" vitamin - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
2.Vitamin D: Deficiency, Sufficiency and Toxicity - https://www.mdpi.com/2072-6643/5/9/3605/htm
3.Vitamin D in plants - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23717318/
4.Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552031/
5.The case against ergocalciferol (vitamin D2) - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023693/
6.Vitamin D supplementation in elderly or postmenopausal women - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23320612/
7.Vitamin D and Influenza - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121423/
8.Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11705562/
9.Vitamin D supplementation for depressive symptoms - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24632894/
10.Evidence of an Association Between Vitamin D Deficiency and Preterm Birth and Preeclampsia - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31411387/
11.Vitamina D and blood pressure parameters in children - https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2018/06001/VITAMIN_D_AND_BLOOD_PRESSURE_PARAMETERS_IN.759.aspx
12.Can early introduction of egg prevent egg allergy in infants - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20920771/
13.Effects of vitamin D supplementation on upper and lower body muscle strength levels - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25156880/
14.Prevalence of vitamin D deficiency - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21439530/
15.Vitamin D - https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
Sursa foto: Shutterstock
(articol actualizat la data 29-10-20)
Source: https://www.secom.ro/articles/vitamina-d3-beneficii-pentru-trei-sisteme-ale-organismului
Tidak ada komentar:
Posting Komentar